Ett världsarv angår hela mänskligheten och dess värden är viktiga för oss alla, oberoende av nationalitet, etnicitet, religion eller kön. Men världsarven främjar också av olika aspekter av hållbar utveckling och är en värdefull resurs på många olika sätt i samhällsutvecklingen
– De svenska världsarven är en fantastisk resurs för att vi ska lära oss om vår historia, samtidigt som de främjar turism och det lokala näringslivet. Det finns flera exempel på hur detta kan ske genom projekt som drivs av de svenska världsarven, säger Mats Djurberg, generalsekreterare, Svenska Unsecorådet.
– Till exempel, i Halland så driver världsarvet Grimeton ett projekt där elever från Varberg och Zambia gjort filmer med sång och musik som sedan sänts från radiostationen Grimeton på FN-dagen. I Tanums hällristningsområde, arbetar en förskola med världsarvspedagogik vid Vitlycke museums bronsåldersgård och i Hälsingland arbetar man med att göra världsarvsgården Fågelsjö Gammelgård tillgänglig genom virtual reality, berättar Mats.
Mervärden och utveckling
– Dessa exempel visar tydligt hur världsarven kan skapa sociala och kulturella mervärden där olika samhällsgrupper kan både bidra till världsarven själva men också dra nytta av de värden, insikter och engagemang som världsarven ger upphov till, fortsätter Mats Djurberg.
Utöver detta, bidrar världsarven till turism som i sin tur leder till utveckling och skapar arbetstillfällen, inte minst för unga och utlandsfödda.
Och som en del av FN:s ständiga arbete för fred och mänskliga rättigheter är världsarven också viktiga som fredsrörelse – något som förenar oss alla från dåtid till framtid.