Stäng

“Vi bär vårt kulturarv med oss genom livet”

Historiska föremål, mytomspunna platser, gamla berättelser, traditioner och seder. Men framför allt är skapandet en del av kulturarvet för Madeleine Blose från Malmö.

För mig är kulturarv så många saker. Historiska föremål, mytomspunna platser, gamla berättelser, traditioner och seder är det första jag kommer att tänka på. Men om jag måste begränsa mig och tänka på vad kulturarv är för mig som individ så är det mänskliga skapandet en form av kulturarv enligt mig.

Konst, musik, litteratur och annat kulturskapande är uttrycksformer för vår samtid men också med historiens vingslag flåsandes i ryggen – och på så sätt en del av kulturarvet. Nutid och dåtid i en pågående process tänker jag.

För mig är kulturarvet något globalt. Något allmänmänskligt. Utan landsgränser och nationalitet. Astrid Lindgren, hälsingegårdar, midsommarfirande och köttbullar i all ära men för mig betyder kulturarv något bredare än en geografisk plats med sina seder och bruk.

Jag tänker att alla människor bär sitt kulturarv med sig genom livet, som en slags kulturell historia. Vi skapar kulturen tillsammans här och nu – men vi har också skapat kultur tillsammans genom historien. Och det bär vi med oss.

Förflyttar vi oss från en plats till en annan så följer en del av kulturarvet med, oavsett om det exempelvis är ett fysiskt föremål, ett hantverk eller en berättelse.

Kulturarvet är präglat av sin samtid, men består också över tid. Lite som konsten, litteraturen och teatern. Vi har de gamla grekerna och romarna i ryggen att blicka tillbaka på när vi idag ställer ut konst i olika former, gör teateruppsättningar, skriver böcker eller sprayar graffiti på en vägg eller ett tåg.

I somras åkte jag och min partner till Höga kusten. Den naturupplevelsen berörde mig in i själen, med sina höjdskillnader och vackra natur. Naturen är ju även den en form av kulturarv, något som vi bevarar för framtiden men som oundvikligt också förändras över tid.

Madeleine Blose

Madeleine Blose studerar Text och Bild – distans på Nordiska Folkhögskolan i Kungälv. Hon är 26 år och bosatt i Malmö.