Stäng


Den inmurade flickan

Det finns en flicka inmurad i en vägg i Torpa Stenhus. Åtminstone om man ska tro legenden. Flickan, som var dotter till en riddare, hade precis kommit hem från en resa till Danmark. Hon hade många historier att berätta för sin lillasyster, bland annat att pesten brutit ut på båten som hon färdats med.

Riddarpappan hörde döttrarnas samtal och blev förskräckt. Vid den här tidpunkten fanns det inget botemedel mot sjukdomen och han fruktade att det kunde bli ett utbrott även på den svenska sidan.

Efter några timmars betänketid väckte han sin äldsta dotter och bad henne följa med. Vid ett avlägset rum i borgen väntade några murare med tegel och murredskap. Riddaren sa åt flickan att sätta sig ner på en stol, framför ett bord med två levande ljus.

Några murare började därefter att mura in flickan, livs levande. Flickan, som var i femtonårsåldern, bönade och bad, men fadern var obeveklig. Lillasystern hade vaknat och försökt hjälpa sin syster, till ingen nytta.

Under fyra dagar och fyra nätter kunde hon höra sin storasysters röst genom dörren. På den femte dagen blev det tyst.

Torpa stenhus

Torpa stenhus är ett slott i Länghems socken i Tranemo kommun i Västergötland. Slottet är beläget väster om sjön Åsunden, omkring 2,5 mil öster om Borås.

Det är jämte Glimmingehus i Skåne en av Sveriges bäst bevarade medeltidsborgar.

Torpa är en så kallad enkelhusborg från 1400-talet som varit sätesgård för släkten Stenbock.

Här hämtade till exempel Gustav Vasa sin tredje hustru, Katarina Stenbock. Spökhistorierna är många – och guiderna berättar dem gärna. Kanske träffar du den grå frun eller hör den inmurade flickans gråt, när du vandrar omkring i huset.

I Borgstugan finns en utställning om stenhusets historia, och i källaren en om borgar i Västsverige.

 

Julia Collinius

Julia Collinius är kommunikatör. Hon har en bakgrund som journalist på bland annat Sveriges Radio.