Stäng

 

Stenbrottet på Kinnekulle

Det 40 meter djupa kalkstensbrottet kan sägas vara Västsveriges svar på Grand Canyon. Sedan brytningen lades ner 1979 har brottet gått från stökig och högljudd industrimiljö till ett lugnt, naturskönt område som är populärt för utflykt och vandring.

Kalkstensbrottet på Kinnekulle har gått ifrån att vara en stökig och högljudd industri till ett lugnt, naturskönt område populärt för utflykt och vandring. Stenbrottet är 40 meter djupt, och längs med de branta bergväggarna kan man följa färgskiftningarna 400 miljoner år tillbaka i tiden. I stenen finns fossil av de djur som levde på platsen för just så längesedan, bläckfiskar och olika kräftdjur.

Mellan åren 1892–1979 bröts det kalksten här, det mesta användes för cementtillverkning. Tills det att industrin lade ned hade 25 miljoner ton kalksten brutits ut. För att grundvattnet inte skulle skäras av till de närliggande Munkängarna anlades en konstgjord sjö på botten av det forna stenbrottet.

Är du i närheten?

Vi har fått in många tips på spännande platser i Götene kommun från allmänheten! Här kommer de så kallade bubblarna att kanske kika på om du ändå befinner dig här.

Mer om stenbrottet på Prisma Västra Götaland

Prisma Västra Götaland är en digital plattform för industrisamhällets kulturarv. Klicka här för att läsa mer om stenbrottet på Kinnekulle på Prisma Västra Götaland.