Stäng
 

 
Spinneriet i Rydal

Vattenkraft och arbetarhistoria i textilindustrins vagga – spinneriet i Rydal är en industrihistorisk kulturpärla från 1853. Traktens tradition av vävning som hemindustri lade grunden till det som idag är Sveriges äldsta bevarade spinneri.

I denna industrihistoriska kulturpärla från 1853 är maskinparken i stort sätt oförändrad sedan 1940-talet. Traktens tradition av vävning som hemindustri lade grunden till Sveriges äldsta bevarade spinneri, som anlades på initiativ av förläggaren Sven Erikson.

I Rydal fanns den nödvändiga vattenkraften från Viskan. Denna möjliggjorde att spinneriet fick elektrisk belysning redan år 1882. Detta var första gången i Sverige som elektricitet för inomhusbelysning producerades med hjälp av vattenkraft.

Erikson var en av ett trettiotal förläggare på 1840-talet, och hade 1 500 väverskor i sin verksamhet. När bomullsgarnet började användas blev de rika böndernas makt avgörande för utvecklingen i området. De hade kapital att köpa stora mängder av det importerade garnet och fördelade det sedan till väverskor som vävde handdukar, dukar, skjort- och förklädestyger.

Är du i närheten?

Vi har fått in många tips på spännande platser i Marks kommun från allmänheten! Här kommer de så kallade bubblarna att kanske kika på om du ändå befinner dig här.

I Marks kommun finns även mycket vacker natur att upptäcka. Missa inte:

Mer om spinneriet på Prisma Västra Götaland

Prisma Västra Götaland är en digital plattform för industrisamhällets kulturarv. Klicka här för att läsa mer om Spinneriet i Rydal på Prisma Västra Götaland.