Stäng

Slenderman – den långa mannen

Mannen med det långa armarna som förföljer och förvrider huvudet på människor. Är han en nyuppdiktad figur, anpassad för internets tidsålder, eller har han alltid funnits där i bakgrunden?

Slenderman, som vi känner honom idag, dök först upp inför en photoshoptävling med paranormala bilder på forumet Something awful i juni 2009. Det var Erik Knudsen som skapade bilden av Slenderman, baserat på de historier som ditintills fanns om karaktären.

Vem är Slenderman?
Historierna om Slenderman är många och av typisk creepypastakaraktär, alltså en form av spökhistorier som uppkommit på internet och sedan anpassat sin berättarform därefter. Men trots att Slenderman först fick sitt namn år 2009 går det att hitta äldre berättelser om en figur som påminner skrämmande mycket om den beskrivning som tillskrivits Slenderman.

Slenderman är känd för att förfölja, kidnappa eller traumatisera människor, främst barn. Han kan orsaka minnesförlust, hostattacker och paranoia hos sina offer och rör sig oftast i skogs- eller parkmiljö, gärna i närheten av lekplatser där han iakttar barnen som leker. Han går inte som vanligt människor, utan rör sig nästan svävande över marken. 

Slenderman beskrivs som en människoliknande varelse, om än mycket högrest och smal, oproportionerligt långa armar och med beniga fingrar på de bara händerna. Han är klädd i en svart kostym med vit skjorta och slips och ansiktet är totalt vitt och slätt, som på en skyltdocka. Huvudet saknar alltså detaljer som näsa, ögon, mun eller hår. 

 

Slendermans längd varierar i de olika berättelserna, men han har ibland beskrivits vara uppemot 4,5 meter lång. I vissa fall beskrivs han också ha någon form av svarta tentakler som sträcker sig ut bakom hans rygg.

Slenderman genom tiderna
Men hur är det egentligen? Är Slenderman en helt nyskapad myt, ett resultat av sin tid i vår digitaliserade värld? Eller har han alltid funnits där i skuggorna, men nu bokstavligt talat fått en ny kostym på internet?

På grottmålningar i nationalparken Serr da Capivara i nordöstra Brasilien finns motiv av en märkligt utdragen figur som leder ett barn i handen. Målningarna är från 9000 år före Kristus. Och i Egypten, sägs det finnas 5000 år gamla hieroglyfer som visar en man med flera armar, något som inte setts till någon annanstans in den egyptiska mytologin.

I mitten på 1500-talet ska det också ha funnits en känd träskulptör vid namn Hans Freckenberg som var känd för sina naturtrogna avbildningar av den mänskliga anatomin. Ändå gjorde han ett träsnitt där han avbildade en sällsam karaktär med långa armar, som många påstår ska representera den så kallade Der Großmann, den långa mannen. Enligt legenden om den långa mannen var han en varelse som levde i Schwarzwalds skogar. Han kidnappade olydiga barn som tog sig i skogen på nätterna och många är berättelserna om barn som gått förlorade den vägen.

Även i östeuropeisk tradition finns berättelsen om en lång varelse, klädd i svart och som en adelsman. Han har många armar som är långa och benlösa som hos en orm men skarpa som svärd och de vrider sig bakom honom som mask på en krok. Han talar inte, men hans uppsåt är ändå tydligt.  

Slenderman i Sverige
I Sverige blev Slenderman känd först via sitt nya kändisskap på internet, och inte minst i samband med dataspelet Slender som släpptes 2012. I spelet ska spelaren gå runt i en mörk skog och samla lappar med olika meddelanden. Allteftersom blir spelaren förföljd av Slenderman och ju fler lappar man insamlar, desto närmare kommer Slenderman. Tittar man för länge på honom dör man.

Och vem, eller vad, föreställer mannen med de extremt långa armarna på Vitlyckehällen? Har Slenderman hälsat på även här i Västra Götaland under bronsåldern och vart tog han i så fall vägen sedan? Gömmer han sig fortfarande därute i skogarna? Eller är kanske alla dessa berättelser bara bildmanipulation och efterkonstruktion i jakten på att cementera myten om Slenderman som något uråldrigt och därför mer trovärdigt?

Slenderman på bronsåldern?

På Vitlyckehällen finns denna ristning av en man med mycket långa armar. Är det en bronsålderns Slenderman vi ser? Eller något helt annat? En utflykt till Tanum för att undersöka saken vore nog det bästa.

Anna Härdig

Anna Härdig är journalist och digital kommunikatör. Hon har en bakgrund inom arkeologi, marknadsföring och populärvetenskaplig astronomi.