Vad är en sägen?
Anna Johanssons berättelse ovan är ett bra exempel på en sägen. Motivet ”Själv brände mig” är känt från hela Sverige. Bara i Institutet för språk och folkminnens samlingar finns hundratals varianter av berättelsen nedtecknade.
Vad är då en sägen? Det är ofta muntligt överförda berättelser om hur människor uppfattar omvärlden, det förflutna och hur det övernaturliga tar sig uttryck i vardagen. Det rör sig om korta, ofta enepisodiska, berättelser med fast struktur. Till skillnad från sagor utspelar sig sägner i den verkliga världen. De återberättas ofta, men inte alltid, som sanning – alltså med anspråk på att bli trodda på. Många sägner finns spridda över ett mycket stort geografiskt område, andra är mer lokala.
I regel handlar sägner om företeelser, möten och personer som upplevs som annorlunda. Ofta återspeglar berättelserna därför rädslor av olika slag, liksom fördomar. Ett exempel är 1800-talets sägner om trollkunniga, där ofta andra etniska grupper liksom präster pekas ut. Ett annat exempel är den nutida sägnen Råttan i pizzan, som handlar om pizzabagare som använder råttkött. Sägner kan alltså användas för att synliggöra uppfattningar om De Andra men däremot knappast som källa till kunskap om hur de som pekats ut har levt, vad de har sagt eller trott i verkligheten, utanför sägnernas värld.
Sägner är en högst levande genre, något som inte minst Bengt af Klintberg har gjort oss medvetna om genom böcker som Råttan i pizzan (1986), Den stulna njuren (1994) och Glitterspray (2005) – moderna sägner kallas ju till och med ibland för klintbergare! Materialet på sägenkartan är äldre motsvarigheter, nedtecknade under det tidiga 1900-talet.