Stäng

 
Plantaget i Gamla Staden

Platsen som överlevde alla bränder – en av Sveriges bäst bevarade 1700-talsmiljöer. Plantaget är en del av Åmåls gamla stadskärna och utgörs av en lummig park omgiven av vackra trähus. Ursprungligen användes platsen som stadens torg.

Plantaget är en del av Åmåls gamla stadskärna och utgörs av en lummig park omgiven av vackra trähus, varav flera byggdes i slutet av 1700-talet. Ståtligast, och även äldst, är den gulbruna Vågmästargården, uppförd redan 1714. Plantaget användes ursprungligen som stadens torg och är idag en Sveriges bäst bevarade 1700-talsmiljöer.

Namnet Vågmästargården härrör ifrån vågmästaren, i detta fallet Petter Larsson (1823-1914). Vågen som åsyftas är den våg som användes för att väga det järn som forslades ut från Åmål.

Är du i närheten?

Vi har fått in tips på spännande platser i Åmåls kommun från allmänheten! Här kommer de så kallade bubblarna att kanske kika på om du ändå befinner dig här.

Mer om Åmål som järnvägsstad på Prisma Västra Götaland

Prisma Västra Götaland är en digital plattform för industrisamhällets kulturarv. Klicka här för att läsa mer om Åmål som järnvägsstad på Prisma Västra Götaland.