Hur skyddar du dig mot näcken?
Den lömske näcken kikar tyst upp ur en mörk tjärn, långt inne i urskogen. Skicklig på sin fiol, men med det obehagliga målet att dra ned så många som möjligt under vattenytan. Det finns dock knep för att skydda sig.
Den lömske näcken kikar tyst upp ur en mörk tjärn, långt inne i urskogen. Skicklig på sin fiol, men med det obehagliga målet att dra ned så många som möjligt under vattenytan. Det finns dock knep för att skydda sig.
Näcken har förekommit i folktron i olika tappningar så långt tillbaka man kan minnas. Drakormar, strömkarlar, strandvaskare, bäckahästar, kvarngubbar och sjörå är olika namn på de väsen som sägs leva i eller vid vattnet, och som inte alltid har goda intentioner.
Namnet näcken har från början ingenting med nakenhet att göra. Det är en senare romantisk efterhandskonstruktion som omhuldats av konstnärer och diktare.
I äldre texter är sällan näcken näck. Etymologiskt härleds ordet ‘näck’ till ord som hör samman med vatten, vattenodjur eller till det germanska ‘nik-wes’ som betyder ’tvätta, bada’ eller dylikt.
Näcken sades hålla till vid farliga vattendrag där han, med sitt vackra fiolspel, försökte locka ned folk till att drunkna.
Berättelserna om näcken användes därför stundtals för att skrämma barn, så att de skulle hålla sig borta från strömt vatten.
Man kan själv se om någon ovanligt duktig violinist lärt sig spela av näcken eller till och med sålt sin själ till honom för sin talang. Dessa personer nuddar nämligen aldrig stråken med lillfingret när de spelar, utan låter lillfingret spreta rakt ut. Enligt andra utsagor sägs det att personen aldrig nuddar stråken.
Risken med att lära sig spela av Näcken var att man kunde bli så förtrollad av sitt eget, vackra fiolspel att man tappade förståndet. För de som hörde på fanns risken att de inte kunde sluta dansa till fiolspelandet förrän någon rent av skar av fiolens strängar.
För att skydda dig mot näcken kan du kasta en sten i vattnet innan du går i. Stenen ska plumsa utan att det skvätter och handlingen får gärna åtföljas av en kort besvärjelse. Alternativt fungerar det också att lära sig simma.
Anna Härdig är journalist och digital kommunikatör. Hon har en bakgrund inom arkeologi, marknadsföring och populärvetenskaplig astronomi.