Trädet är ett magiskt träd, ett vårdträd. Oftast en lind, ask, alm eller lönn men kan också vara ett så kallat bärande träd som oxel, rönn, kastanj, valnöt eller ek. Vårdträden prydde gårdsplanen samtidigt som de gav skugga under sommarens gassande dagar. Kanske inte något vi vill ha så mycket idag men var eftertraktat förr när man tog rast för att samla krafterna under det hårda arbetet på slåtterängarna. Vårdträdet växer sig högt och skyddar även gården mot åsknedslag. De ansågs också bära på gårdens lycka och skyddade dess invånare från onda makter, så sent som på början av 1900-talet hände det att gårdsborna offrade till vårdträdet.
Tänk efter innan ni sågar ner gamla träd nära äldre bebyggelse, de kan innehålla de tidigare ägarnas andar som vakar över gården. Ett skadat vårdträd kan resultera i döda husdjur, husbränder och sjukdom. Det är än idag en tradition att plantera ett livsträd för ett nyfött barn, beroende på hur trädet växer kan barnets liv och hälsa tydas.
Vissa träd kan ha en förmåga att ta emot eller hela människors skador och sjukdomar. Tandvärk till exempel kan botas genom att ta en sticka eller spik och röra runt i det onda tills det kommer lite blod. Spiken eller stickan med blod slås sedan in i en så kallad tandverkstall som tar emot det onda. Barn som fick engelska sjukan kunde botas genom att smörjas. Smörjningen går till på att barnet dras igenom en hålighet i ett träd och blir då pånyttfödd med nya krafter.
Innan kristnandet av Norden hade träden en stor betydelse för befolkningen. Oden tog två trädstubbar och skapade de första människorna Ask och Embla. Själva världen hölls uppe av trädet Yggdrasil som var en ask så stor att ingen människa kunde se dess krona eller rot.