Stäng

 
Lugnås qvarnstensgruva

Lugnåsberget är Västergötlands minsta platåberg och här hittar du qvarnstensgruvan. Den var i bruk från 1147 till 1919 – nästan 800 år! Idag är gruvan ett turistmål med kafé, museum och vacker natur runt brottet och det gamla kvarnstenstorget.

I Mariestads kommun hittas Lugnåsberget, Västergötlands minsta platåberg. I detta berg finns qvarnstensgruvan. Gruvan var i bruk från 1147, då några munkar tillhörande Cistercienserorden startade tillverkningen av kvarnstenar, fram till 1919 då gruvan slutligen stängde ned sin produktion. Anledningen var då att kvarnstenar gjorda av gnejs, som de i Lugnås, blev omoderna och ersattes av kvarnstenar i betong.

Cisterciensmunkarnas tanke hade egentligen varit att bygga ett kloster på platsen, men när de upptäckte att gnejs inte lämpade sig för sådana byggen blev det kvarnstenar som gällde. När kvarnstenarna var klara fraktades de exempelvis till ett så kallat kvarnstenstorg, en plats där de lades ut och spekulanter fick komma och titta för att sedan välja ut den kvarnsten de tyckte såg bäst ut och passade deras behov.

År 1933 öppnades istället gruvan upp för besökare och turister. Efter en vacker vandring längs med en skogsstig från parkeringen finns både ett litet museum och kafé nära gruvan. Överallt i området runt kvarnstensbrottet finns spår av platsens historia, tydligast i form av halvfärdiga eller spruckna kvarnstenar, idag täckta med mossa. I närheten finns också en liten äng som fungerat som kvarnstenstorg. Där ligger fullt med gamla kvarblivna kvarnstenar att flanera runt kring.

Är du i närheten?

Vi har fått in många tips på spännande platser i Mariestads kommun från allmänheten! Här kommer de så kallade bubblarna att kanske kika på om du ändå befinner dig här.

  • Gamla staden i Mariestad
  • Göta kanal (Sjötorp, Norrkvarn)
  • Björsäters radby
  • Kinnekullebanan

Vill du veta mer?

Qvarnstensgruvans hemsida hittar ni HÄR.

På Prisma Västra Götaland finns också en del om Lugnås. Det hittar ni HÄR.