I en tid där det blir allt vanligare att flytta och byta boplats ofta så har kulturarvet en allt viktigare roll att spela i integrationen mellan människor och platser.
Relationsskapande aktiviteter mellan människor och platser i grupp har även en positiv bieffekt då det även leder till att människor skapar relationer till varandra med platsen som gemensam nämnare och brygga över generations- och kulturgränser.
Kulturarvet som en brygga mellan det lokala och det globala
För ett par år sedan var jag med om ett typexempel på hur ett möte på en plats kan överbrygga till synes oövervinnerliga skillnader. Jag var då projektledare för ett projekt i Ale kommun som hette “Vems historia?”. Projektet gick ut på att låta en grupp nyanlända ungdomar utföra en mindre arkeologisk utgrävning och förmedla de nya kunskaperna om platsen i en utställning.
I gruppen av nyanlända fanns pojkar och flickor i 16 till 20-årsåldern från bland annat Afghanistan, Thailand, Somalia och Palestina. Utgrävningen genomfördes i direkt anslutning till ett torp i Nödinge. Under projektets gång fick vi kontakt med en man i 70-årsåldern som var född och uppväxt i torpet på 1930-talet och vi bestämde oss för att bjuda in honom till gruppen för att berätta om hur det var att växa upp där.