Stäng

Foto: Ian Schemper

Koffa – Vänerns eget storsjöodjur

Enligt en sägen finns det ett särskilt väsen i Vänern, i vattnen kring Torsö och Brommö, som kallas LakaKoffa eller Koffa. Varelsen sägs vara en korsning mellan ett barn och en lake.

Koffa tar tag i fiskarnas krokar och tynger ner dem. Det är inte många som orkat dra upp Koffa i båten, men lyckas man ska man vira en halsduk runt varelsen och släppa tillbaka den i sjön. Som belöning för detta får man god fiskelycka.

Bertil Larsson, född 1904, berättar 1976 om en Torsöbo som trodde på Koffa. Denne hade enligt egen utsago dragit upp en lake med halsduk.

Emil Eriksson berättar en liknande historia 1956:

När far var ute i Vänern fick de bottennapp men kunde ej få loss det utan släppte efter. Det var Koffa = bottennapp. Somliga påstod att de fått upp barn. Man lindade in dem i kläder och släppte ner dem igen.

Johan Loman kallar koffa för ”sjörå” i sin redogörelse 1949, som är ett kvinnligt vattenväsen inom den nordiska folktron.

Koffa högg på kroken tre tag, sedan var det stopp!

2016 såg Kasper Hillerström från Karlstad ett misstänkt sjöodjur i Vänern, under en båttur med sina kompisar. I solnedgången hörde de ett stort plask. Något som liknande en rejält stor fisk kom upp till ytan, en varelse på tre till fem meter, enligt kompisgängets version. Så här berättar Kasper Hillerström:

Först trodde vi det var en stock men sedan så dök den igen. Fem minuter senare ser vi den igen. Då åker jag dit och kollar men den försvinner och det är massor av bubblor i vattnet där jag är med båten.

Kryptozoologi är samlingsnamn på studier av i folktro förekommande arter som inte har erkänts av vetenskapen, till exempel Storsjöodjuret, Loch Ness-odjuret, havsmonster, Yeti (Snömannen), Bigfoot, sjöormar, sjöodjur, monsterfladdermöss, Chupacabra, monsterhajar med flera. Till kryptozoologi räknas även studiet av officiellt utdöda arter under antagandet att dessa fortlever.

 

KÄLLOR

Institutet för språk och folkminnen/Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala

ULMA Bd 03571.
Berättat av Bertil Larsson f. 1904. Inspelad av Sixten Bengtsson i Sjötorp, Lyrestad socken i Västergötland 1976.

ULMA Bd 04700.
Berättat av Emil Eriksson f. ?. Inspelad av Sixten Bengtsson och Torsten Ordéus i Torsjö socken i Västergötland 1956.

ULMA Gr 03344:b. Berättat av Johan Loman f. 1872 och Gustav Loman f. 1884. Inspelade av Sixten Bengtsson, Folke Hedblom och N. Forsell i Torsjö socken i Västergötland 1949.

 

“HAN HADE FÅTT UPP EN OCH DEN HADE HALSDUK PÅ SIG…”

Lyssna på intervjun med Bertil Larsson när han berättar om koffa.

 

Julia Collinius

Julia Collinius är kommunikatör med en bakgrund som journalist på bland annat Sveriges Radio.