Stäng

 
Klaffbron

Klaffbron var vid invigningen 1916 Europas längsta klaffbro. Fyrtiotre meter lång och byggd med nitade plåtbalkar, i en stil som för tiden både var tekniskt och designmässigt banbrytande. Brobygget baserades på ritningar av den kände konstruktören Joseph Baermann Strauss.

Den gamla klaffbron i Vänersborg är stadens äldsta bro. Den började byggas redan 1910 men blev, på grund av första världskriget, försenad och slutligen färdigställd år 1916. Fyrtiotre meter lång och byggd med nitade plåtbalkar, i en stil som för tiden både var tekniskt och designmässigt banbrytande. Då den invigdes var den Europas längsta klaffbro.

I folkmun kallas den både klaffbron, Järnvägsbron, Tyska bron och UVHJ-bron. Namnet Tyska bron har den fått eftersom den byggdes av ett tyskt företag, J. Gollnow & Son. Dessa verkar dock ha haft tillgång till samma ritningar som den mycket kände amerikanske konstruktören Joseph Baermann Strauss tagit fram för bygget av olika broar i Chicago. Klaffbron i Vänersborg kan alltså anses vara en piratkopia av Strauss verk, men det innebär intressant nog också att dess ritningar är baserade på ritningar från samme man som stod bakom Golden Gate-bron i San Fransisco.

I dagsläget är klaffbron rivningshotad och utdömd av Trafikverket som anser att den nått sitt bästföredatum vad gäller belastning.

Är du i närheten?

Vi har fått in tips på spännande platser i Vänersborgs kommun från allmänheten! Här kommer de så kallade bubblarna att kanske kika på om du ändå befinner dig här.

  • Kalkbrotten på Halle och Hunneberg
  • Biologiska reningsstegen på Holmängens avloppsreningsverk

I Vänersborgs kommun finns även mycket vacker natur att upptäcka. Missa inte:

Mer om klaffbron på Prisma Västra Götaland

Prisma Västra Götaland är en digital plattform för industrisamhällets kulturarv. Klicka här för att läsa mer om klaffbron i Vänersborg på Prisma Västra Götaland.