Stäng

“Jag saknar relationen till naturen i mitt hemland”

Erica Ticona är antropologen från Bolivia som numera bor i Västra Götaland och är engagerad i slöjdprojektet Ta i hand. Här ger hon om sin syn på hantverk, historia och relationen till naturen i Bolivia jämfört med i Sverige.

Kan du berätta lite om dig själv?

– Jag har varit i Sverige i 11 år och jag har en 10-årig son. I mitt hemland Bolivia jobbade jag som antropolog med olika ursprungsbefolkningar och med olika projekt som handlade om hantverk. Sedan när jag kom hit ville jag validera mina kunskaper men personer som hade makt sa att jag inte kunde det. Då blev jag jätteledsen och kände att jag inte kunde jobba vidare med det jag hade jobbat med i Bolivia, så då började jag jobba i förskola. Jag gillade inte jobbet i förskola, att jobba med barn på det sättet var inte min grej, så jag funderade på hur jag skulle kunna göra det som jag ville, men det fanns många hinder. Men en dag bestämde jag mig för att fråga en gång till om jag kunde validera min utbildning. Jag behövde bara skriva en uppsats och det gjorde jag.

– Efter det försökte jag komma in i slöjdvärlden genom att googla och hitta personer – men det var svårt. Många grupper som håller på med slöjd och hantverk är stängda eller slutna för invandrare. Till exempel ett slöjdkafé – när vi kom dit var alla trevliga men vi kunde inte fortsätta dialogen på grund av språket. I början vågade jag inte på grund av språk, vi var rädda för att prata svenska, för att andra inte ska förstå. Så vilken tur att jag träffade Ta i Hand! De frågade om jag ville hålla i en workshop under nästa träff. Jag sa att jag inte hade tillräckligt ordförråd, men de sa att man kan visa hantverk med händerna – man behöver inte så många ord.

Där träffade jag andra fina personer som hade samma intresse och alla hade samma historia bakom oss i Sverige. Sedan öppnade sig många dörrar. Tack till Ta i hand! De visade många vägar som finns som jag kan fortsätta på. Nu är jag jätteglad – för nu är det som jag vill. Men såklart behöver jag ett extrajobb, så jag jobbar i förskola, några dagar i veckan, som vikarie, så många dagar som jag vill.

Vad är natur- och kulturarv för dig?

– Det kan vara sådana saker som man vill bevara och som har en historia bakom sig och betydelse för en grupp människor. Naturarv är samma sak, något som har en betydelse för en grupp människor och som har en historia bakom sig. 

 

Naturarv är samma sak, något som har en betydelse för en grupp människor och som har en historia bakom sig.Det kan vara ett föremål när man pratar om kultur, det kan också vara något som man gör. När man pratar om naturen kan det vara ett träd, eller ett berg.

Har dina perspektiv förändrats sen du flyttade hit?

– Förut – innan jag kom hit, hade jag mer kontakt med naturen. Jag kommer från en ursprungsbefolkning i Anderna, där har vi en annan relation till naturen. En relation där man ser naturen som levande. Relationen med naturen är som att ha en relation med en annan levande varelse, person. Vi brukar till exempel prata med naturen genom olika ceremonier, ritualer. Och när jag kom hit så glömde jag – min relation till naturen har ändrat sig, den är inte som förut.

Saknar du naturen?

– Jag saknar inte naturen i Bolivia utan jag saknar relationen jag hade till naturen i mitt hemland. För här finns inte så många personer som man kan göra samma saker med, som förstår. Människor här har mycket respekt för naturen, men jag upplever relationen som kallare.  Ni offrar inte, till exempel. Min känsla är att den är lite kallare.

Har din syn på historia förändrats sen du flyttade hit?

– Min kunskap har breddat sig för nu har jag också kunskaperna om ett annat land. Jag jämför mycket, hur har olika hantverkstraditioner vuxit fram och utvecklats? Det är inte en rak linje – jag tror att vi var bättre förut. Industrialism – det är mycket som har förlorats, mycket som inte skadade naturen har försvunnit, när vi pratar om material och tekniker.

Ett hantverk just nu som jag är intresserad av att lära mig mer om är att tälja. Jag hade aldrig täljt förut, men här ser jag att ni har en tradition, och mycket kunskap. Det är jättefint!

Finns några särskilda seder kring att ta ner träd i Boliva?

– I Bolivia frågar vi ofta om vi får ta, vi ber om lov, vi offrar. Men vi har inte så mycket träd. I Anderna alltså, i hela Bolivia finns det ju träd.