Stäng

 

Hållö fyr

Bohusläns äldsta fyr omgiven av salta vindar och makalös natur. Hållö är ett naturens mästerverk i röd granit som slipats av inlandsisen. 1842 tändes Hållö fyr för första gången och 2017 firades dess 175-årskalas. Hållö fyr är Bohusläns äldsta bevarade fyrtorn.

Hållö är en ö i Bohuslän, utanför Smögen och Kungshamn. Den är ett paradis för sommargäster och har en intressant historia. Här finns Bohusläns äldsta bevarade fyrtorn, naturhamnar och vackra badvikar.

Hållö är ett naturens mästerverk i röd granit som slipats av inlandsisen. Naturupplevelsen av klipporna vid Marmorbassängen som leder ner till ett turkosskimrande vatten och Slätte Hällas jättegrytor lämnar knappast någon oberörd.  

Den 1 november 1842 tändes Hållö fyr för första gången och 2017 firades dess 175-årskalas. Farvattnen utmed Bohuskusten har varit svårnavigerade och många förlisningar har skett utanför Hållö. För att förbättra sjösäkerheten inrättades en fyrplats 1842 och Hållö fyr är Bohusläns äldsta bevarade fyrtorn. På ön kan du uppleva den fascinerande historien om hur ljusskenet gått från en lampa med rovolja till dagens mer moderna LED-lampa. Och inblåsta sjömän har lämnat sjöfararristningar – kompassrosor och inskriptioner – på berghällarna.

Hållö och andra världskriget

Under de första krigsåren var Hållö fyr nedsläckt vissa perioder för att de krigförande länderna ej skulle dra nytta av dess sken. 

1943 sköts ett svenskt civilt flygplan, DC 3:an Gripen ner av tyskt flyg över Skagerak. Tretton människor omkom när planet störtade i området Kålhagen på ön. Bara två människor kunde räddas.

Utpost och naturum

Den artrika kustfloran och många häckande och sträckande fåglar ger sköna naturupplevelser. Vandrarhem, Naturrum, kapell, naturhamnar och badvikar gör Hållö till ett utflyktsmål där man kan vistas länge.

Det gamla radiopejlingshuset söder om fyren har idag byggts om till vandrarhemmet Utpost Hållö, komplett med konferensanläggning, festlokal, kapell, naturum och ett café.

Är du i närheten?

Vi har fått in tips på spännande platser i Sotenäs kommun från allmänheten! Här kommer de så kallade bubblarna att kanske kika på om du ändå befinner dig här:

  • Hållö
  • Bohus Malmön
  • Smögenbryggan och alla sjöbodar