Kulturmiljövårdens arbete handlar om att skydda, bevara och förmedla de historiska värden som finns på en plats.
Vi har pratat med Marie Odenbring Widmark, enhetschef på Västarvet Kulturmiljö om hur hon ser på kopplingen mellan kulturmiljö och hållbar utveckling och vad som ryms i begreppet platsens själ.
På vilket sätt är kulturmiljövård viktigt för samhällsutvecklingen?
– Kulturmiljön är ett av fundamenten i vår livsmiljö, det utgör en viktig grund att stå på och bygga vidare utifrån. Viktigt att ha med sig i samhällsplaneringen är att kulturmiljön är unik för varje plats och till skillnad från mycket annat inte går att ersätta om den en gång rivs bort.
Man kan utan tvekan koppla kulturmiljövården till de tre aspekterna på hållbar utveckling – ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet. Att bevara och utveckla vår kulturmiljö är både smart ekonomiskt och borde vara en självklarhet ur ett ekologiskt perspektiv. Att exempelvis bibehålla redan uppförda hus ger mindre klimatpåverkan än att bygga nytt. Liksom att renovera och förbättra exempelvis fönster, snarare än att riva ut och sätta in nya.
En bevarad kulturmiljö är också viktigt för attraktiv boendemiljö, en konkurrensfördel för landsbygdsutveckling och för turistföretagaren. I kulturmiljön döljer sig också våra berättelser, mycket av vår identitet och igenkänning men också en mängd kunskap som vi vill slå vakt om för en social hållbarhet.
Men utöver dessa perspektiv så har kulturmiljön också andra värden, exempelvis estetiska och historiska kvaliteter. Här finns det goda hantverket, landskapets eller bebyggelsens skönhet, arkitekturhistoriska finesser, spektakulära berättelser och konstnärliga värden.