Stäng

 
Gräne gruva

Mellan sjöarna Lilla Hallången och Holsjön ligger Gräne gruva. Gruvan lades ned i början av 30-talet, men du kan än idag besöka dagbrottet. Det sägs att stigen som leder upp till gruvan glittrar och glimrar, en påminnelse om dess forna glansdagar.

I Svenljunga kommun, mellan sjöarna Lilla Hallången och Holsjön, ligger Gräne gruva en bit in i skogen. Mellan 1899 och 1932 utvann man glimmer och fältspat här, för att sedan exportera det till framförallt Tyskland via båt och järnväg. Gruvan hade en egen liten järnväg som gick ihop med järnvägslinjen mellan Falkenberg och Limmared.

Gruvan är ungefär 20 x 15 meter och runtom reser sig tjugo meter höga bergväggar. Fältspatet som utvanns användes mestadels i porslinsindustrin.

Gruvan lades ned i början av 30-talet, men du kan än idag besöka dagbrottet. Det sägs att stigen som leder upp till gruvan glittrar och glimrar, en påminnelse om dess forna glansdagar.

Är du i närheten?

Vi har fått in tips på spännande platser i Svenljunga kommun från allmänheten! Här kommer de så kallade bubblarna att kanske kika på om du ändå befinner dig här.