utan bakgrunden kan förklaras av helt naturliga orsaker. Liknande berättelser om spökskepp – tänk på alla spökskepp som finns i piratfilmer – är egentligen väldigt gamla. Idag finns det dessutom berättelser om spökbilar och andra spökfordon.
Tunnelbanor och spårvagnar är förhållandevis moderna företeelser. I äldre tider företogs längre resor med skepp eller med häst och vagn. Om det senare finns det en hel del berättelser bevarade i arkiven. 1937 upptecknades följande i Lundby socken (idag en del av Göteborgs kommun):
”När det var långfärder ute på Nordsjön, hände det att stormen tog skeppen, så att de gick i sjön med man och allt. När man sen var ute på nya långfärder, kunde man möta dessa skepp som gått under. Då såg man dem precis som man kom ihåg att di en gång sett ut. Och allt manskapet som varit med syntes tydligt. De var då klädda i röda pickelhuvor” (IFGH 04026)
Koffa och sjöarnas odjur
I Skottland är Nessie en världskändis, det är ett sjöodjur som sägs leva i sjön Loch Ness. Men Nessie är inte ensam, i många andra länder har det rapporterats om möten med liknande sjöodjur. I Sverige är Storsjöodjuret i Jämtland känd sedan mitten av 1600-talet. Storsjöodjuret har till och med förärats en egen maskot som kallas Birger och förekommer i flera barnböcker. I institutets folkminnesarkiv finns också uppteckningar och inspelningar om Storsjöodjuret. Det äldsta i våra samlingar är från 1919. Storsjöodjuret är dock inte ensamt. Alltsedan 1800-talet finns uppgifter om att personer säger sig ha sett sjöodjur, ofta i formen av stora ormliknande figurer, i flera svenska sjöar. I Sverige finns det ett flertal olika uppgifter om mystiska varelser som det berättats om från olika sjöar och vattendrag. I Vänern är Koffa (eller Laka-Koffa) något av en lokalkändis som sägs hålla till i vattnen kring Torsö och Brommö. Den beskrivs som en blandning av torskfisken lake och ett barn. I en uppteckning står det följande: ”naturväsen, som troddes ligga på sjöbottnen och hänga sig fast på såtkroken, på Värmlandsnäs kallad koffa”. I uppteckningen finns även följande tillägg: ”ingen har sett företeelsen i fråga så noggrant, att han kunnat beskriva den närmare” (ULMA 30904, s. 139).
Koffa är därmed inte särskilt stor och är kanske en variant på sägner om sjöråets barn. Tydligen ska den i vilket fall kunna skänka fiskelycka till den fiskare som får den på sin krok, virar in den med en halsduk och släpper den fri igen. I vårt grannland i väst är Seljordormen i Seljordsvattnet i södra delen av Norge en kändis. Sjöar och hav har även förknippats med andra väsen. Nämnda sjörået är ett sådant exempel och om det finns det många berättelser från Västra Götaland, ibland tycks hon uppträda som en stor och faslig orm. Följande exempel upptecknades 1927 i Seglora socken, Västergötland:
”För en 50 år sen gick en gubbe te Pjätare nolsjö för å meta. På vägen gick han förbi Hessereds sjö och där fick han se en faselier storer orm, ögena va stora som trätallrikar. Kommen fram te Pjätare sjö försökte gubben få fisk men det ville inte lyckas. Rätt som han satt där fick han se sjöråa komma och gå på vattnet. Framifrån var hon vacker men baktill var hon ihålig. Gubben fick gå hem utan fisk den gången” (IFGH 01069).
I många stora sjöar eller i havens djup har människan ofta tyckt sig se stora sjöodjur; det kan vara jättebläckfiskar (kraken är ett namn på en sådan) som får enorma proportioner eller andra former av monster som tänks leva i havens djup. Idag har rädslan för vad som lurar under vattenytan till stora delar bytts ut mot en rädsla över vad som kan tänkas finnas i rymden, i universums mysterier.
Rymdvarelser
Något vi ofta påminns om, inte minst genom populärkulturen, är olika rymdvarelser, utomjordingar, eller ”aliens” som det heter på engelska. Rubriker och uppgifter om möten med dessa väsen figurerar också rikligt på bland annat internet och det finns till och med ett UFO-arkiv i Sverige som ligger i Norrköping. Rapporter av personer som menar sig ha sett ufon finns också samlade på sidan UFO-Sverige, där det även går att söka på uppgifter från Västra Götaland. I folkminnesarkiven finns det flera uppteckningar om ufon eller möten med utomjordingar. Vad är det som fascinerar oss med rymden och alla rymdvarelser? Kanske finns svaret i att rymden fortfarande är ett mysterium för människan?
Förr i tiden var de djupa och mystiska haven, de djupa skogarna och de otillgängliga bergen gåtfulla och troddes därför vara befolkade av många olika livsformer, det vill säga olika väsen. Idag när vi känner till mer om vår egen planet så har vi istället flyttat över det oförklarliga och mystiska till yttre rymden och förklarar det på ett mer vetenskapligt sätt, något som ofta anses mer ”rationellt”. Exempelvis tänks rymdvarelser ha tillgång till en egendomlig och högt avancerad teknik som gör att de kan göra saker som vi annars har svårt att förställa oss. Men är det då inte bara ett nytt sätt att förklara det som i folktron kallades trolldom eller magi? Folktrons väsen var ju i regel trolldomskunniga medan rymdvarelser har tillgång en form av superteknologi. Likheten är också stor I berättelsernas utformning. Gamla sägner och motiv har med andra ord omformats för att anpassas till vår tid.
Där folktrons väsen tänktes kidnappa människor och föra in dem i bergen eller under jorden, tänks istället rymdvarelser bortföra människor i sina rymdfarkoster. Det finns många likheter mellan tankar om rymdvarelser och hur man tänkt sig folktrons väsen. Vi bör alltså se det som att det på sätt och vis rör sig om gamla berättelser som iklätts en ny, mer tidsenlig skrud.