Dess vetenskapliga namn är chiroptera, som betyder handvinge. Och det är ju precis det fladdermusen har, handvingar. Vingmembranet breder ut sig mellan fladdermusens långa, spinkiga fingrar. Man kan tydligt se var tummen sitter. Och inte heller är fladdermusen egentligen en mus, de tillhör en egen stor grupp av däggdjur och är faktiskt närmare släkt med valar, rovdjur och hovdjur.
Eftersom fladdermössen är däggdjur, men kan flyga som fåglar, har de genom människans historia oftast setts som en varelse som befinner sig i något slags mystiskt gränsland, en upp- och nedvänd värld som passar fladdermössens kända viloposition.
I Europa förknippas fladdermusen med mörkret, döden och häxkonster, medan den i många andra kulturer är helig och sammankopplas med lycka, hälsa och långt liv. I populärkulturen har fladdermusen under de senaste århundranden gjort sig otroligt populär. Den är Dracula i djurgestalt, Batmans främsta inspiration och vår tids Halloweendekorationer. Kanske har den fått sitt dåliga rykte på grund av den lever i stora grottor, vägen till underjorden.