Stäng

Fladdermus mot mörk bakgrund

Faran som fladdrar i natten

Fladdermusen är ett av våra mest mytomspunna djur. En blind mus som kan flyga. En farlig blodsugare. En gullig insektsätare. Det finns alla sorters! Och dessutom förekommer dessa läderlappar över hela jordklotet.

Dess vetenskapliga namn är chiroptera, som betyder handvinge. Och det är ju precis det fladdermusen har, handvingar. Vingmembranet breder ut sig mellan fladdermusens långa, förvuxna fingrar. Man kan tydligt se vart tummen sitter.

Eftersom fladdermössen är däggdjur, men kan flyga som fåglar, har de genom människans historia oftast setts som en varelse som befinner sig i något slags mystiskt gränsland, en upp- och nedvänd värld som passar fladdermössens kända viloposition.

I Europa förknippas fladdermusen med mörkret, döden och häxkonster, medan den i många andra kulturer är helig och sammankopplas med lycka, hälsa och långt liv. I populärkulturen har fladdermusen under de senaste århundranden gjort sig otroligt populär. Den är Dracula i djurgestalt, Batmans främsta inspiration och vår tids Halloweendekorationer. Kanske har den fått sitt dåliga rykte på grund av den lever i stora grottor, vägen till underjorden.

Kyrktorn, källare, vindar och andra mörka skrymslen är populära bostäder för fladdermöss, men grottor och gruvor är särskilt uppskattat. Därför har det blivit en omtalad kompanjon till de andra väsen som sägs leva i gruvorna och gruvfrun sägs till och med kunna förvandla sig till en fladdermus om hon vill skrämma bort människor från bergets malmfyndigheter.

Fladdermusen är kanske inte direkt känd för sin goda syn, det är ju ekolokalisering som gör att den finner sin väg så bra i mörkret. I folktron sägs det dock att man kan bota blindhet genom att stryka blod från en fladdermus över ögonen. Denna handling kunde även resultera i att man efteråt kunde se i mörker.

Fladdermusens blod kunde även användas för att få god fiskelycka om strök blodet på nätet. Troligtvis kommer denna föreställning ifrån att fiskar gärna jagar insekter som flyger nära vattenytan och att fladdermössen

då passar på att göra samma sak. Logiken säger ju då att fladdermusen jagar där det finns gott om insekter och där det finns gått om insekter där vill även fiskarna vara. Kanske trodde man att man med fladdermusblod kunde locka till sig fiskar på samma sätt som fladdermusen själv tycktes göra.

Om man vill bli bra på att spela fiol kunde man stoppa in en fladdermus i den. Då ska det gå att spela älvastycket på den. Älvastycket är en polska som är mycket svår att lära sig och som bara de mest dedikerade fiolspelarna klarade av. Om fiolspelaren inte hade någon lust att sälja sin själ till näcken för gott fiolspelande kunde detta alltså vara ett alternativ eftersom fladdermusens förmodade magiska egenskaper kunde dra musikalisk kraft till fiolen.

 

Lästips!
Fladdermusen – i en mytisk värld
av Bengt Edqvist och Johan Ekelöf

Anna Härdig, Västarvet

Anna Härdig är journalist och digital kommunikatör i Västarvet. Hon har en bakgrund inom arkeologi, marknadsföring och populärvetenskaplig astronomi.