Maria Sundin är astrofysiker och håller vid sidan om forskningen många kurser inom ämnet, bland annat den om Etnoastronomi. Etnoastronomi handlar om stjärnhimlen ur ett kulturarvsperspektiv, hur antikens berättelser och forna människors föreställningsvärld byggts upp, baserat på den klara nattskyn ovanför dem.
– Våra hjärnor verkar vara väldigt bra på att hitta olika mönster, likt de fantasivarelser som framträder i prickarna på himlen. Där syns tydliga figurer som dessutom rör på sig under nattens gång. Det blir som en teaterscen, en perfekt fond att berätta myter och sägner mot, säger Maria Sundin.
Dåtidens människor använde stjärnhimlen för tre olika huvudsyften. Dels för att måla upp sina berättelser, legender och levnadsregler mot, men också för att navigera samt hålla koll på tiden. Stjärnornas och planeternas position på himlen berättade när det var dags att skörda, så eller ge sig ut på jakt. För nomader var stjärnhimlen en karta och för andra ett sätt att orientera sina byggnader efter till exempel sommar- och vintersolstånd.
– Som berättelser betraktat är stjärnhimlen perfekt när den rör sig under natten. En figur kan helt