Stäng

En ramsa på skolgården, en byggnad eller
en utopi

Jörgen Löwenfeldt är författare och verksamhetsledare på Internetmuseum. Vi ställde några frågor om hur han ser på kulturarvet idag och i framtiden.

Vad upplever du som kulturarv?

– Kulturarvet hjälper oss att hålla kontakten med människorna som var här innan oss. Det kan vara allt från en ramsa på skolgården till ett crackat program på datorn. En byggnad eller en utopi.

 
Med risk för att låta högmodig, men det är ju kulturarvet som ger djup åt mänskligheten, som gör oss människor till en särskild art.

Vad betyder det för dig?

– Bandet till tidigare generationer är en tröst. Vi ska alla födas och dö, men det vi skapar gör vi inte förgäves.


Kan du ge exempel på kulturarv som berör dig på något sätt? En plats, en byggnad, en sak, en tradition, en berättelse eller något helt annat?

– Jag jobbar som verksamhetsansvarig på Internetmuseum, så jag tar chansen att lyfta fram något från våra samlingar. 

 
Jag väljer de första personliga hemsidorna som lades upp på Swipnet. Monopolen föll i Sverige och alla fick plötsligt en chans att göra sig hörda utan att sållas fram via redaktörer, allt som krävdes var en internetleverantör och lite html-kunskaper.
 
Den uppfinningsrikedom och färgglädje som präglade 90-talets hemsidor är onekligen ett särskilt stycke historia som jag tror att framtidens forskare kommer att visa stort intresse för. Se exemplet nedan på en av de första svenska hemsidorna.

Internetmuseum

Internetmuseum grundades i december 2014 och blev i juni 2016 invalt i Sveriges museum, som första utpräglat digitala museet i Sverige. Syftet med museet är att spara det svenska digitala kulturarvet, samt att sprida fördjupad kunskap om nätets historia i Sverige. Klicka här för att komma till Internetmuseum >>