Einsteins pinnstol
Det är egentligen bara en vanlig stol. Men det faktum att Albert Einstein kanske suttit på den 1923 gör den till något mer än en själlös möbel. Stolen har en berättelse.
Det är egentligen bara en vanlig stol. Men det faktum att Albert Einstein kanske suttit på den 1923 gör den till något mer än en själlös möbel. Stolen har en berättelse.
Han skulle ha hållit sin föreläsning redan den 9 juli, men ju större artist, desto senare går man på scenen. Först den 11 juli 1923 dök Albert Einstein upp i den fullsatta kongresshallen på Liseberg och satte igång att föreläsa om relativitetsteorin. Och någon gång innan han gick upp på scenen ska han enligt legenden ha låtit sin rumpa vila på en av de italienska stolarna som idag finns bland annat på Göteborgs naturhistoriska museum.
Stolarna ser inte så speciella ut. De är brunbetsade, har flätad sits och väger nästan ingenting.
– Jag har ju jobbat på museet sedan 1980 och när jag kom hit fanns stolarna här. De hade stått i den gamla föreläsningssalen. 1981 blev tillbyggnaden av museet klar och vi fick en ny föreläsningssal med fasta stolar. Då började de gamla stolarna ställas undan i förråd och personalen fick också möjlighet att köpa ut dem för 25 kronor styck, säger museiassistent Barbara Landelius.
Minst en av stolarna finns fortfarande kvar på museet, men Barbara köpte också själv in ett antal stolar som nu finns i hennes hem.
Berättelsen om Einstein fick hon höra först senare, i samband med att hon träffade en styrelsekollega i Naturskyddsföreningen.
– Jag la märke till att han också hade en av stolarna hemma. Han förklarade då att han fått den eftersom hans kusin hade vuxit upp på museet som barn till vaktmästaren där. ”Det vet du väl att Einstein har suttit på den här stolen”, sa han sedan och berättade att stolarna tillverkats till en föreläsningssal på Liseberg inför jubileumsutställningen 1923 – en lokal där Einstein vistats i samband med sitt tal.
Göteborgs naturhistoriska museums nya lokaler i Slottsskogen invigdes i juli 1923 nästan samtidigt som Einstein höll sin föreläsning. Efter jubileumsutställningen som anordnades för att fira att Göteborg fyllt 300 år ska stolarna enligt historien ha hamnat på museet.
Några säkra bevis för att Einstein suttit på just de här stolarna finns inte, men det är inte det viktigaste tycker Barbara Landelius. Berättelsen i sig ger stolarna ett högre värde.
Kanske kan man jämföra det med Ingmar Bergmans papperskorg som gick för 11 000 kronor på Bukowskis för några år sedan. Eller ännu värre – John Lennons kindtand som 2011 auktionerades ut för nästan 265 000 kronor till en tandläkare i Kanada!
– För mig har det här varit en så rolig grej och jag kommer att fortsätta att berätta historien om Einstein för folk. Jag har också skrivit ner den under en av mina stolar, för jag tänker att om jag plötsligt dör är det kul om någon annan kan låta berättelsen leva vidare, säger hon.
Att inte veta exakt vilken stol som Einsteins ända befann sig på ger också en extra krydda, tycker Barbara Landelius.
– Just att de är spridda för vinden, och att vi inte vet hur många de var från början ger ett särskilt skimmer över stolarna. Kanske är det en av mina stolar som han satt på!
Naturen är full av överraskningar! På Göteborgs naturhistoriska museum kan du uppleva berättelserna om universums ursprung, livets utveckling och gå i närkontakt med vilda djur från hela världen. Missa inte heller världens största monterade blåval, den afrikanska elefanten och andra uppstoppade kändisar i utställningarna. Läs gärna mer här eller kika på filmen nedan >>