Stäng

 
De ornamenterade lyktstolparna

Lyktstolparna togs fram i en tävling inför jubileumsutställningen 1923. Och de belyser inte bara vår väg om natten – de berättar också om vägen vi vandrar. Det är alltså ingen slump att vi hittar Amor med sin båge på stolparna i Slottsskogen.

I Göteborgs kommun finns dessa vackra, ornamenterade lyktstolpar som man kan hitta under strövtåg i de flesta av Göteborgs många stadsdelar. Stolparna togs fram genom en tävling inför Göteborgs stora jubileumsutställning 1923 och installerades sedan i alla nya bostadsområden fram till omkring 1960. Det vinnande förslaget ritades av Sven Persson och Lennart Thorsell och designen fick smeknamnet sol- och månestolparna.

Genomtänkt design för geografisk placering

Det finns två varianter av dem. En kortare, rak parkstolpe och en längre stolpe med svängd arm som lyser över gatorna. Stolparna har ett formspråk hämtat från antikens arkitektur, en trend som var vanligt under tjugotalet. Idag kallar vi stilen Tjugotalsklassicism eller Swedish grace.

Reliefdekorerna på stolparnas bas varierar. Från början valdes motivet utifrån vart stolpen skulle stå. I de centrala delarna av staden fanns stolpar med motiv av Göteborgslejonet, i de stadsdelar som förr var odlingsmark var motivet sädesax och i de västra stadsdelarna gällde maritima motiv, såsom skepp, fiskar och sjöstjärnor för att belysa närheten till havet. Motivtraditionen har senare frångåtts, men det är ingen slump att Amor fortfarande lurar med sin pilbåge på de flesta stolparna i Slottsskogen.

Stolparna har haft flera olika armaturer, alltså själva lyktorna. De äldsta varianterna med klockformad plåtskärm har främst ersatts med vita klotlyktor. Vid Redarevillorna på Lyckans väg precis ovanför det gamla utställningsområdet går det däremot att se nya varianter av de äldsta armaturerna. 

Så ta gärna en noggrannare titt på lyktstolparna när du är ute och promenerar. De kan berätta en hel del om platsen du vandrar på.

Är du i närheten?

Vi har fått in många tips på spännande platser i Göteborgs kommun från allmänheten! Här kommer de så kallade bubblarna att kanske kika på om du ändå befinner dig här.