Kulturarv för mig är något som skapar mening över tid, mellan människor, mellan människor och landskapet som vi rör oss i. Det är ett värde, något värdefullt, något som vi alla ansvarar för att framtiden också ska kunna få ta del av. Kulturarv är för mig precis som naturen, något vi måste vara rädda om. Natur och kultur – yin och yang.
Hur ser du på kulturarv i relation till hållbarhet?
Från mitt perspektiv är kulturarv hållbarhet. Vad menas? Jo, hållbart handlar om något som håller över tid – från historien och in i framtiden. För att något ska kunna ärvas måste det ha sin förankring i det som har varit, men syftar till att föras över in i framtiden.
Kulturarv och hållbarhet är två begrepp som förhåller sig liknande till tidsfenomenet. För att något ska kunna bli ett arv måste det vara hållbart annars kan inte överföringen eller transcendensen ske.
Kulturarv har visat sig vara hållbar kultur, något som rört sig genom tid, ibland med en förändrad innebörd eller funktion, men fortfarande närvarande och berörande för människor. Jag hoppas att bibliotek kan komma att bli sådana platser i framtiden om de inte kan fylla den funktion de har idag. För ett tänkbart scenario är att den fysiska platsen bibliotek egentligen inte behövs för intag av information men där jag ser att platsen kan lyfta andra funktioner. Det kan vara värden rörande demokrati, multisensoriska upplevelser, mellanmänskliga möten, insikter, det oväntade och slumpen.
Om du bara får välja en sak, företeelse eller ett fenomen som du tror att människor i framtiden kommer uppfatta som ett betydelsefullt kulturarv – vad skulle du välja då?
Jag tror att biblioteken kommer att bli en viktig del av framtidens kulturarv. I en framtid då all information kan delas via nätet och molnfunktioner tror jag ändå att vi kommer att ha behov av platser.