Pera Sven från Hudene skalade varg en hel vinter, han var ute dag och natt och ingen visste vart han fanns. En dag frampå vårkanten hittade ett par bönder honom hängande på en grind till en beteshage. Han hade förfrusit båda fötterna och fick tas till en doktorskunnig gubbe i Od.
Pera Sven hade varit inblandad i ett antal stölder och när ortsborna fick reda på detta fick han sig ett rejält kokt stryk. Omtöcknad som han blev sprang han varg. Detta skyllde man på trolldom.
Representerar rädsla för det främmande
Både i folktron och populärkulturen representerar varulven en rädsla för främmande och annorlunda människor, de som kanske inte passar in i samhällets norm.
Varulven kändes igen genom att den vistades ovanligt nära människans boningar, ibland stod de och spanade in genom fönsterna på stugorna när natten la sig över bygden. De kunde gå på tre ben, såg ovårdade ut i pälsen och hade en något avvikande färg mot en normal varg. Ofta var de något större och kunde ha människoögon.
Del av folktron sedan lång tid
Varulven har varit del av folktron i Sverige sedan urminnes tider. Den är inte ett populärkulturellt påhitt ifrån Hollywood som man lätt kan tro. Människor som frivilligt eller ofrivilligt förvandlats till en varg har cirkulerat i Europa sedan antiken.
På de platserna i världen där vargen inte fanns har fenomenet, som kallats hamnskifte då gestaltats av lokala rovdjur som björnar, hyenor eller pumor. Vargen har varit hatad och jagad sedan urminnes tider. Laglösa och vargen har förknippats med varandra, de var lovliga att ha ihjäl på plats.