Stäng

 
Akvedukten i Håverud

Ingenjörskonst som hjälpte till att förena Östersjön med Västerhavet via Göta kanal. Bakom konstruktionen stod Nils Ericsson som insåg att Håveruds branta stup, lösa bergarter och starka ström krävde en akvedukt istället för en vanlig sluss.

Akvedukten i Håverud är en viktig del av Dalslands kanal och har blivit en av traktens största sevärdheter. Akvedukten stod färdigbyggd 1868 och firade således nyss 150-årsjubileum. Bakom konstruktionen stod kanalbyggaren och snillet Nils Ericson som tidigt i processen insåg att det inte skulle gå att bygga en vanlig sluss i Håverud på grund av de branta stupen, de lösa bergarterna och den starka strömmen. Därför fick det istället bli en akvedukt, alltså en bro på vilken vattnet, och sin tur båtarna, leds i en lång ränna ovanför resten av forsen.

Akvedukten och Dalslands kanal kom att spela en väsentlig roll för Sveriges infrastruktur, inte minst eftersom denna farled även förenades med Göta kanal. Tack vare att alla dessa vattenvägar sammankopplades kunde man nu lätt ta sig emellan hamnar i både Östersjön, Vänern och rakt ut i havet på västkusten.

Är du i närheten?

Vi har fått in många tips på spännande platser i Melleruds kommun från allmänheten! Här kommer de så kallade bubblarna att kanske kika på om du ändå befinner dig här:

Mer om akvedukten på Prisma Västra Götaland

Prisma Västra Götaland är en digital plattform för industrisamhällets kulturarv. Klicka här för att läsa mer om akvedukten i Håverud på Prisma Västra Götaland.