Sverige är ett land där vädret kan växla snabbt och det kan få direkta konsekvenser för oss. För 100 år sedan var det ännu viktigare att hålla koll på vädret, då var större delen av befolkningen fortfarande beroende av att odla sin egen mat och samtalet om vädret och jordbruket var en självklar del i vardagen.
I länder med mer förlåtande klimat är det inte lika vanligt att det spontana samtalsämnet är vädret, det är vanligt att solen skiner i tre månader i rad. I dessa länderna är det mer vanligt att prata om politik eller krig som kanske är en stor del av vardagen, Sverige har inte varit i krig sedan 1814.
Vidskepligare förr
Skrock och vidskepelse var vanligt i det gamla bondesamhället och för att förutspå vädret använde befolkningen förr olika tecken från djur, växter eller andra väderfenomen. Många av dessa samlades i eller kommer ifrån Bondepraktikan som gavs ut första gången i Sachsen, dagens Tyskland år 1508. Från början var det endast tolv sidor men har med åren utökats och getts ut i över 50 utgåvor.
1662 översattes den till svenska och blev en folkbok som användes som en slags vägledning inom jordbruket. SMHI:s råd är att se de flesta väderspådomarna som kuriosa men flera av dem kan ha vetenskaplig bakgrund. Exempel på detta är:
”När paddorna om morgonen mycket skria, Då få wi ett stort regn wisserliga.”
Groddjur går upp på land när lufttrycket sjunker och man hör dem kväka.
”Det är förutan bedräger wisst och sannt, att när svalorne flyga på watten
Och med sina wingar slå,
Ett stort regn wi wisserligen få.”