Än idag håller falbygdsborna Hokällans vatten högt; ”bättre kaffevatten står inte att finna”. Källorna vid Ålleberg är fortfarande betydelsefulla. Det som finns bevarat i sägenuppteckningarna är berättelsen om den kraftfulla jordälven
En gång bröt Jordälven fram vid brunnsgrävning i Övergården (väster om Ållebergs norra ände). Vattenflödet höll på att fördränka det lägre liggande Karleby, men man stoppade till öppningen med ett stenkar och fjäderbolstrar… (Jungner, 1922)
Guldhjälmsryttarna
Mest kända är sägnerna om ryttarna i bergasalen som vilar beredda att dra ut i strid när ofred hotar. De sover sin djupa sömn fullt rustade att dra ut i strid för rike, bygd och folk. I långa spiltrader står hästarna betslade och sadlade och vid sidan om sover deras ryttare. Hästarnas betsel och beslag skiner av renaste guld, liksom ryttarnas hjälmar och rustningar. Sägnerna om salen inne i berget med de vilande ryttarna är den mest kända av Ållebergssägnerna.
En bonde reste förbi och såg ingången öppen. Han lät sin häst stå på vägen och gick ditupp och in. Det var ett stort stall, hvari hästarne stodo i sina spiltor och åto salt, men alla karlarne sutto vid stora bord och sofvo med korslagda armar framunder sina hufvuden. Han gick fram och åter och såg sig omkring, men när han gick, råkade han att med sin piska vidröra ett betsel, som hängde i dörren. Då ropade hastigt karlarne: ”gäller det än?” Bonden ilade då derifrån och ingången slöt sig igen. (Ljungström, 1877)